Ιστορικό

Πληθυσμός

Παραδόσεις
Ο Φόνος του Μαύρου
Εκκλησίες - Ιερείς
Τοπωνύμια
Νομές Νερού
ΣΠΕ Πρόοδος
Πεσόντες
Δολοφονηθέντες
Αγνοούμενοι
Απόλλων
Αυγερινός
Ελιόμυλος
Ανακοινώσεις
Ποιήματα
Φωτογραφίες
 
Εκκλησίες - Ιερείς

Παρεκκλήσι Αγ. Θεοδώρου του Στρατηλάτη

Βρίσκεται τέσσερα περίπου χιλιόμετρα νότια του χωριού στον κάμπο που απλωνόταν μέχρι την κοίτη του Πεδιαίου ποταμού. Μπορεί να σημειωθεί εδώ ότι η έκταση του κάμπου του χωριού μας ήταν 17 χιλιάδες στρέμματα. Το εκκλησάκι αυτό φαίνεται με γυμνό μάτι από τα υψώματα της Αγλαντζιάς.

Κτίστηκε γύρω στο 1940 πάνω στα ερείπια παλιάς άγνωστης εκκλησίας. Ο λόγος που κτίστηκε είναι ο ακόλουθος. Κάποιος χωριανός μας ο Στυλλής Κκάϊλος που όργωνε τα χωράφια του στην περιοχή είδε το βράδυ σε όραμα τον Αγ. Θεόδωρο που του είπε ότι έπρεπε να κτίσουν το σπίτι του. Αυτό το ανέφερε στον ιερέα και στην εκκλησιαστική επιτροπή. Ένας από τους επιτρόπους αρνήθηκε στην αρχή. Όμως το άλλο πρωί σηκώθηκε από τα χαράματα, πήγε στο σπίτι του ιερέα και του ομολόγησε με δέος και δάκρυα στα μάτια, ζητώντας ταυτόχρονα να αποσυρθεί η άρνηση του διότι ο άγιος δεν τον άφησε να κοιμηθεί όλη τη νύκτα. Δραστηριοποιήθηκαν λοιπόν όλοι οι χωριανοί και έκτισαν το εκκλησάκι αυτό.

Ελειτουργείτο μια φορά το χρόνο τη δεύτερη Κυριακή του Οκτώβρη. Θυμάμαι πριν ακόμα φέξει ή μόλις ανέτελλε ο ήλιος βρισκόμασταν στο εκκλησάκι. Θυμάμαι επίσης τους καλούς ψάλτες που με χαρά άφηναν και μένα να ψάλλω στον άγιο και να τον δοξάζω. Το εκκλησάκι αυτό ήταν πάντα το καταφύγιο των γεωργών και των βοσκών καθώς και πολλών άλλων χριστιανών που περνούσαν από εκεί, οι οποίοι και το φρόντιζαν. Εδώ και 30 χρόνια οι εκκλησίες μας παραμένουν βουβές και αλειτούργητες, συλημένες και ερειπωμένες περιμένοντας τη δική μας επιστροφή για να τις ξαναφτειάξουμε και να τις ξαναλειτουργήσουμε. Νάστε σίγουροι ότι θα ακολουθήσει και η ανάσταση της Κύπρου μας.

Θα επιστρέψουμε πίσω. Πίστη και αγώνας χρειάζεται. Επιστροφή στο Χριστό. Όρθωση του αναστήματος, ανάταση και ανάσταση των ψυχών μας και θα γίνει το θαύμα. Θα ξανακουστεί το Χριστός Ανέστη στις εκκλησίες μας. Αμήν. Γένοιτο.Πιστεύουμε ότι θα ήταν ορθό να αναφερθούμε επιγραμματικά και βάσει των λιγοστών πληροφοριών που έχουμε στην ονομασία του χωριού μας και στους ιερείς που κόσμησαν το χωριό μας με την παρουσία τους.


Σημ. Από ομιλία του Ιωάννη Παπαδιομήδη στην αδελφοποίηση του Νέου Χωρίου Κυθρέας και Νέου Χωρίου Πάφου στις 22.4.2001