Ιστορικό

Πληθυσμός

Παραδόσεις
Ο Φόνος του Μαύρου
Εκκλησίες - Ιερείς
Τοπωνύμια
Νομές Νερού
ΣΠΕ Πρόοδος
Πεσόντες
Δολοφονηθέντες
Αγνοούμενοι
Απόλλων
Αυγερινός
Ελιόμυλος
Ανακοινώσεις
Ποιήματα
Φωτογραφίες
 
Πεσόντες

Κώστας Κωνσταντινίδης

Ο Κώστας Κωνσταντινίδης γεννήθηκε στο Νέο Χωρίο Κυθρέας στις 12 Δεκεμβρίου 1945. Γιος του Χρίστου του Αέρα και της Αγγελικής έζησε στο Νέο Χωρίο μαζί με τα 3 αδέρφια του, τον Ανδρέα, τον Παύλο και τη Δώρα μέχρι το 1969.

Στις 23 Αυγούστου του 1969 νυμφεύεται με την Ανδρούλα Μοργιάννη και κατοικούν στην Κυθρέα, στην ενορία της Αγίας Μαρίνας.

Ο Κώστας ήταν υπάλληλος στα Δημόσια Έργα (Time Keeper) .

Το Δεκέμβρη του 1969 γεννιέται το πρώτο του παιδί η Δέσπω και ακολουθεί τον Οκτώβρη του 1972 το δεύτερο του παιδί ο Χρίστος.

Τον Αύγουστο του 1974 , εγκαταλείπει την οικογένεια του, τη γυναίκα του έγκυο το τρίτο τους παιδί και τα δυο του παιδιά, γιατί τον καλεί το καθήκον στην πατρίδα. Κατατάσσεται στο τάγμα του -398- ως έφεδρος τυφεκιοφόρος βορειοδυτικά του χωριού Τζάος. Η τελευταία φορά που θεάθηκε ζωντανός ήταν η 13η Αυγούστου του 1974 όταν η γυναίκα του και τα παιδιά του τον επισκέφθηκαν στο φυλάκιο όπου υπηρετούσε.

Στις 14 Αυγούστου η οικογένεια του εγκαταλείπει την Κυθρέα, και σώζεται μέσα από τις φλόγες.

Τον Οκτώβρη του 1974 γεννιέται και το τρίτο του παιδί ο Θέμης.

Ο Κώστας δεν επιστρέφει ποτέ, αφού επέλεξε να μείνει εκεί που του έταξαν να προσέχει Θερμοπύλες. Η τύχη του αγνοείται και δηλώνεται αγνοούμενος.

Μετά από 35 χρόνια προσμονής και ελπίδας για το γυρισμό του η οικογένεια του ενημερώνεται στις 10 Φεβρουαρίου 2008 , ημέρα του Αγίου Χαραλάμπους, τα νέα του απάνθρωπου θανάτου του. Από τύχη βρέθηκε σ’ ένα χωράφι από ένα Τουρκοκύπριο γεωργό μαζί με άλλους τρεις. Τα οστά του ταυτοποιήθηκαν με τη μέθοδο DNA. Η νεκροψία έδειξε πως ο θάνατός του προήλθε από δύο σφαίρες στο κρανίο, με φορά από πάνω προς τα κάτω. Δεν ήταν άλλη παρά ακόμα μια δολοφονία από τους Τούρκους.

Η κηδεία των οστών του έγινε στις 18 Φεβρουαρίου 2009 και από τότε αναπαύεται μεταξύ των άλλων ηρώων του 1974 στο στρατιωτικό κοιμητήριο του Τύμβου στη Μακεδονίτισσα.