Ιστορικό

Πληθυσμός

Παραδόσεις
Ο Φόνος του Μαύρου
Εκκλησίες - Ιερείς
Τοπωνύμια
Νομές Νερού
ΣΠΕ Πρόοδος
Πεσόντες
Δολοφονηθέντες
Αγνοούμενοι
Απόλλων
Αυγερινός
Ελιόμυλος
Ανακοινώσεις
Ποιήματα
Φωτογραφίες
 
Ανακοινώσεις

Μνημόσυνο πεσόντων Νιοχωριτών
13/09/2009

To Κοινοτικό Συμβούλιο του Νέου Χωρίου Κυθρέας και οι οικογένειες των πεσόντων, δολοφονηθέντων και αγνοουμένων του χωριού μας τέλεσαν την Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2009 στον Ιερό Ναό Αγίου Χαραλάμπους Νέου Χωρίου Κυθρέας στην Αγλαντζιά το ετήσιο εθνικό μνημόσυνο των ηρώων της κοινότητας

ΚΩΣΤΑ ΛΑΜΠΡΙΑ, ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΗ,
ΚΩΣΤΑ ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗ, ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗ

και του δολοφονηθέντος υπό των Τούρκων στρατιωτών εθνοφρουρού Στέλιου Παναγή καθώς και των εν ψυχρώ δολοφονηθέντων κατοίκων του χωριού μας κατά την τουρκική εισβολή τον Ιούλιο του 1974.

Επίσης αναπέμφθηκε δέηση για τη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων μας.
Του μνημοσύνου προέδτη ο Θεοφιλέστατος Χωρεπίσκοπος Μεσαορίας κ.κ. Γρηγόριος.

Επιμνημόσυνο λόγο εκφώνησε ο έντιμος Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης κ. Λουκάς Λουκά και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων. Ο κ. Λουκά στην ομιλία του, αφού εξήρε το νόημα της θυσίας των ηρώων της κοινότητας, τόνισε ότι το Νέο Χωρίο Κυθρέας κατέχει δυστυχώς το θλιβερό προνόμιο να έχει θρηνήσει ίσως τα πιο πολλά θύματα σε σύγκριση με άλλα χωριά, λαμβάνοντας υπόψη την αναλογία πληθυσμού. Πεσόντες, εν ψυχρώ δολοφονηθέντες και αγνοούμενοι συνθέτουν ένα μακρύ κατάλογο και φτάνουν τους 73, πρόσθεσε. Ο πιο μικρός σε ηλικία δολοφονηθείς, ο Παναγιώτης Κοντός, ήταν μόλις 14 χρόνων, 16 χρόνων ήταν και ο Θεόδουλος Θεοδούλου ο οποίος αγνοείται, ενώ οι γηραιότεροι αγνοούμενοι είναι το ζεύγος Γιώργου και Ροδούς Κυριακίδη που ήταν τότε 84 ετών, συνέχισε.

Μετά το μνημόσυνο το Κοινοτικό Συμβούλιο πρόσφερε καφέ στο οίκημα του σωματείου ΑΠΟΛΛΩΝ.